neděle 21. ledna 2024

Porto: 13 důvodů, proč navštívit město mostů, kachliček a portského

Bom día! 🌞

Porto je hned po Lisabonu druhé největší město, má toho však srovnatelně dost, co může nabídnout. Tohle přístavní městečko si snadno zamilujete. 

Protože nejsme žádní troškaři, do Porta jsme se s Tomem vydali po našem vyčerpávajícím týdenním tripu po Andalusii a zastávce v Lisaboně a musím říct, že mě moc mile překvapilo. Je menší než Lisabon a taky o dost klidnější. Když se procházíte po Portu, máte občas pocit, jakoby se čas zastavil. Jen tak se touláte, sledujete jak plyne řeka Douro, posloucháte místní umělce a vychutnáváte si ledovou kávu (nebo deci portského) 🍷 na terase s výhledem na barevné domky.

Na návštěvu si vyhraďte alespoň 2 dny. My jsme zde byli cca 4 dny a ke konci už jsme občas nevěděli kam zajít, ale to i kvůli tomu, že jsme po naší andalusijské cestě (kde jsme na každé město měli zhruba den- ne-li půl) nasadili ze začátku hrozně rychlé tempo, à la japonští turisté. Další 2 dny jsme si ho proto mohli o to víc v klidu užít, splynout s místním davem a poznat všechna jeho zákoutí.


Sepsala jsem pro vás 13 důvodů, proč Porto navštívit:


1. Portské víno

Myslím si, že když se řekne Porto, tak se hned každému vybaví portské víno (proto ho dávám na seznam jako numero uno) :D a je to tak, čtvrť Gaia, která se nachází na druhé straně mostu Ponte de Dom Luís I. je jím proslulá. Najdete tu nespočet vinařství, ve kterých si můžete dát sklenku-dvě-tři.. portského.

Ve čtvrti Vila Nova de Gaia jsme našli i zajímavé kulturní centrum WOW s terasou, kde máte super výhled na celé Porto.

 

2. Kachličky, kachličky a zase kachličky

Porto je podle mě město s největší koncentrací kachliček na metr čtvereční. Skoro každý dům je jimi ozdobený. Já, jakožto milovník azulejos, jsem se zastavovala na každém rohu, abych si je vyfotila a ne jedenkrát jsem zakopla, protože jsem se kochala kachličkami na fasádách okolních domů.

Nádraží São BentoNaše česká nádraží by se mohla tímto nádražím inspirovat - zvenku teda sice vypadá jako docela obyčejné nádraží a okolí není úplně nejvoňavější, co si budeme povídat, ale uvnitř je to jiná liga. Je totiž vyzdobené mozaikami ze spousty kachliček (prý jich tam je až 20tisíc!), které vyobrazují výjevy z historie nebo z portugalského života, např. výroby portského vína. Určitě to je jedno z nefotogeničtějších nádraží.

Fun fact: Věděli jste, že v Portu se nachází banka kachliček? Ano, čtete správně. V Banco de Materiais jsou uchované kachličky a pokud vlastníte nějaký dům v Portu a chcete ho zrenovovat, můžete si v bance vzít kachličky zdarma na fasádu svého domu. Ti, co žádnou portugalskou nemovitost nevlastní, si kachličky můžou odvézt v podobě suvenýrů:D:)

Stejně jako kachliček je v Portě i nespočet kostelů. Samozřejmě s fasádami plnými kachliček, jak jinak taky, že. Za zmínku stojí Capela das Almas, Igreja do Carmo nebo katedrála Sé do Porto.

3. Ponte de Dom Luís I.

Dominantou Porta je bezpochyby most Ludvíka I., který svou konstrukcí připomíná Eifellovu věž. Podobnost není vůbec náhodná, byl totiž navržený žákem Gustava Eifella, Théophilem Seyrigem. V horní části mostu jezdí metro, dolní část je naopak pro pěší a auta. Večer je krásně nasvícený. My jsme ho pro jistotu prošli ze všech stran asi na 4x :D

4. Plavba lodí po řece Douro

Při procházení se čtvrtí Gaia vás budou lákat z okolních stánků na plavbu po řece Douro, kterou rozhodně nesmíte odmítnout. Plavbu jsme si koupili cca 3hodiny před jejím začátkem a byl to super spontánní nápad. Stála ani ne 15 eur a v ceně byla i malá ochutnávka portského vína v nedaleké vinárně (nekup to). Loď pluje pod všemi z 6 portských mostů a pokud si plavbu načasujte se západem slunce, most a domky tak budete mít krásně nasvícené do zlatavé barvy.

5. Pasteis de nata a jiné portugalské speciality

Nedát si v Portugalsku pastel de nata by byl hřích! My jsme si ho proto dali hned několikrát, najdete je tu totiž doslova na každém kroku. Jsou to takové malé roztomilé koláčky se žloutkovou náplní. Prodávají je čerstvě vytažené z pece, náplň se tak při zakousnutí roztíká a snadno si tak na nich vytvoříte závislost. Pokud si v Portu nedáte alespoň 5 pastelů, jako byste tam ani nebyli :D Pozor, jsou silně návykové!:D

Takový secret tip: pokud si je dáváte na turistických místech, dost si připlatíte, to dává logiku. Naštěstí je prodávají i v supermarketech typu Lidl a tak si je můžete vychutnat o něco levnější (=to znamená, že si za stejnou cenu můžete koupit 3, a to se vyplatí!). Ve stejném obchodním řetězci (přísahám, že žádnou spolupráci s Lidlem nemám :D) jsme si koupili i pastel de bacalhau, tedy slanou variantu pastelu, který je naplněný treskou.

Ty nejlepší pasteis však mají údajně v podniku Manteigaria. Ten jsme bohužel neodzkoušeli, ale slyšela jsem na ně samou chválu. Kromě pasteis jsme vyzkoušeli i sladké tartaletky na stejný způsob a ty byly možná ještě o něco lepší:)

Kromě zmíněných pastelů jsme ochutnali i další z místních specialit, Francesinhu - smažený sendvič s masem, volským okem a rajčatovou omáčkou. Už jen popis svědčí o tom, že to je nehorázná prasárna:D Doporučuji si to dát na půl, jinak riskujete žlučníkový záchvat. Pokud by vás už omrzelo portugalské jídlo, v Portu se nachází asi nejvíc fancy McDonald's na světě, najdete ho na Praça da Liberdade.

6. Výhledy

Porto a Lisabon jsou proslulé svými výhledy - miradouros. Když budete bloudit po městě, stopro se vždycky dostanete na nějakou vyhlídku, ze které uvidíte město pokaždé z trošku jiné perspektivy. Při stoupání do kopce se nejspíš budete proklínat, co vás to proboha napadlo, ale za ty nádherný výhledy to fakt stojí!


7. Mercada všeho druhu

Pokud budete v Portu, určitě stojí za návštěvu i některé z mercados. Nejznámějším je Mercado do Bolhão, na kterém najdete všechno - od ovoce a zeleniny až po mýdla, sardinky, čaje, atd. 
Ve čtvrti Gaia jsme navštívili i mercado Beira-Rio, kde jsou pro změnu samé restaurace/bistra, kde se můžete relativně levně najíst. (tip: My jsme jedli v all you can eat bistru DaTerra - za super cenu si můžete chodit nabírat saláty, těstoviny či zákusky)


8. Čtvrť Ribeira

Na opačné straně mostu Ludvíka I. se rozkládá čtvrť Ribeira, která je posetá barevnými domečky a kavárnami a najdete tam i spoustu pouličních umělců.

9. Zahrady

To, že je národním zvířetem Portugalska kohout asi většina z vás ví. To, že je v Portu zahrada plná pobíhajících kohoutů už asi ne. Sem jsme se dostali docela náhodou, když už jsme měli Porto prošlé křížem krážem a přemýšleli jsme, kam se ještě podívat. Zaujaly nás zahrady na kopci, a tak jsme se po strastiplné cestě ocitli nahoře. Kromě výhledu na řeku Douro nás však překvapili i místní gang skládající se z ne úplně přátelsky tvářících se kohoutů, doplněný o holuby a pávy, kteří zde žijí v naprosté symbióze.

 
10. Pláže

Až vás přestane bavit ruch velkoměsta, stačí sednout na autobus do Praia de Madalena a vystoupit skoro na konečné, u moře, kde se můžete jen tak procházet a nasávat přímořský vzduch (nebo posedět v místním Beach baru se sklenkou pink gin toniku). Tím, že je Porto u Atlantiku, je moře hodně rozbouřené. Na koupání to není úplně ideální, ale sledovat víc jak metrové vlny je zážitek.

K moři se dá jet metrem i do Matosinhos, kde je dlouhá promenáda, odpoledne je však plná lidí. Praia de Madalena byla naopak skoro vylidněná a občas mi přišlo, že už ani nejsme na předměstí Porta. Počkali jsme si na západ slunce a pak se vydali zpět.

Praia de Madalena

11. Bingo a karaoke na jedné ulici

Kousek od zastávky metra Trindade  se nachází velká budova s neonovým nápisem BINGO a když vstoupíte do vstupní haly, u dalších dveří stojí vyhazovač a nějakou chvilku si počkáte než se nějaké místo uvolní. Když se ale dostanete dovnitř, připadáte si trochu jak v nějakém kasinu v Las Vegas:D ve velké místnosti jsou samé kulaté stoly a celým sálem se rozléhají čísla v portugalštině. Když najdete volný stůl, za euro si můžete koupit hrací kartičku, kde si zaškrtáváte vylosovaná čísla. Stihli jsme cca 4 hry, než nám došly drobné, ale stejně jsme úplně nepřišli na to, jak se tam hra hraje (ale když už nic, naučíte se pár čísel v portugalštině :D). Až vás bingo omrzí (nebo už nebudete mít žádné drobné), hned naproti je karaoke bar.

12. Sardinky

Porto je proslulé i sardinkami, které jsou typickým suvenýrem v souvenir shopech. Když už si ale budete nějaké kupovat, raději skočte do místního supermarketu. V Portě je totiž několik obchodů, kde si můžete koupit sardinky s datem narození celé vaší rodiny, za pěknou krabičku si však připlatíte. 

11. Street art

Už nějakou dobu sleduju na Instagramu portugalského umělce, který vystupuje pod jménem Bordalo II (@b0rdalo_ii). Vytváří velké muraly, nejčastěji zvířata, z recyklovaného odpadu, čímž chce upozornit na nadměrnou spotřebu dnešní světa. Jeho street-artové instalace najdete po celém Portu i Lisabonu. 

Shrnuto, podtrženo, Porto rozhodně stojí za návštěvu, má totiž úžasnou atmosféru a určitě si ho užijete. Ale opatrně s tím portským :D!

    ~ f o t o r e p o r t ~

 
Paní na kávu asi čeká už delší dobu 😅
V příštím životě chci být portská kočka
Portská radnice s nápisem, na fotku s nímž se stojí fronty:D 
nebo si ho chytře můžete vyfotit z jiného úhlu bez lidí 😏
Při koupi sardinek si musíte dávat bacha, abyste nekoupili náhodou čokoládu:)

V Portu jsme všude naráželi na modro-žluté značky s mušlí ukazující směr Camina de Santiago (Camino Portugues bychom chtěli letos taky dát).

Praia de Matosinhos
Casa da Music
Praia da Madalena
Víc takových západů ♡

Pokud se vám článek líbil, budu ráda, když ho budete sdílet dál:) 👋

0 Comments:

Okomentovat